Geld besparen als student

Als student is je budget beperkt. Want je hebt een heleboel vaste studiekosten, zoals een kot, lesmateriaal, laptop, enz. En natuurlijk wil je ook van het studentenleven profiteren. Om te voorkomen dat je bankrekening elke maand onder de nul zakt, hebben we hieronder enkele tips verzameld om als student geld te besparen.

Koop kleding met korting

Kledij is een van de kostenposten waarop je het makkelijkst bespaart. Dat kan door minder te kopen, of door onze bespaartips te volgen. Er zijn namelijk verschillende manieren om voordelig je garderobe aan te vullen, zoals kleding stockverkopen, tweedehandswinkels, solden en kortingscodes.

Bespaar op je studieboeken

Studieboeken zijn duur. Heel duur. Je kan dus geld besparen als student door tweedehands te kopen. Zoek ook eens online naar een PDF-versie van de boeken. Soms worden die gratis ter beschikking gesteld. Daarnaast kan je aan de prof vragen of het effectief nodig is om de boeken aan te kopen. Soms is dit optioneel.

Zoek low budget recepten

Elke dag steak en lamsbouten eten zit er waarschijnlijk niet in. Maar je hoeft ook geen voorraad instant noodles in huis te halen. Er zijn namelijk een heleboel budgetvriendelijke recepten. Voor minder dan 2 euro per persoon tover je een heerlijk en gezond recept op tafel. Zo kan je als student veel geld besparen.

Kook samen

Koken wordt nog goedkoper als je het samen doet. Des te groter de portie, des te lager de prijs per persoon. Bovendien is het super gezellig om met vrienden of kotgenoten een maaltijd te bereiden. Zowel op financieel als sociaal vlak is het een goed idee.

Ga voor studentenkortingen

Neem steeds je studentenkaart mee wanneer je naar een winkel of horecazaak gaat, want veel bedrijven geven kortingen aan studenten. Ook op museabezoeken, theatervoorstellingen en andere activiteiten krijg je misschien wel een korting. Zo spaar je weer enkele euro’s uit.

Bespaar op de inrichting van je kot

Zet geen dure designmeubelen in je kot. Bespaar geld door naar goedkope meubelwinkels te stappen of kringwinkels te bezoeken. Want aan een bureau van €100 studeer je even goed als een bureau van €900.

Doe een studentenjob

Oké, deze tip gaat niet direct over het besparen van geld voor studenten. Maar je kan op het einde van de maand wel meer overhouden door je inkomsten te verhogen. Via een studentenjob bijvoorbeeld. Afwassen in een restaurant, bijspringen als winkelbediende, enquêtes afnemen… er zijn oneindig veel mogelijkheden.

Mobiele versie afsluiten