Wat is een sample sale? (+5 tips om op te letten)

Er zijn verschillende manieren om goedkoop te shoppen, bijvoorbeeld door de solden af te wachten of een stockverkoop te bezoeken. Ook een sample sale is de moeite waard. Maar wat is dat nu precies?

De betekenis van een sample sale

Een sample sale is een stockverkoop waarbij men proefartikelen met kortingen verkoopt. Deze proefartikelen (of samples) worden door winkelaars aangeboden om te kijken of het product in de smaak valt.

Je kan een sample sale dus een beetje bekijken als een testverkoop. Door eerst een kleine voorraad aan te kopen en die in de winkel aan te bieden, is het risico op een onverkoopbare overschot (doordat het product niet gewild is) veel kleiner. Is de sample sale een succes? Dan kan de winkel bijbestellen het de producten permanent aanbieden.

Zo’n sample sale is erg populair in de Verenigde Staten. Maar tegenwoordig zien we ook in België steeds vaker dit soort evenementen opduiken.

Mode en meer

Doorgaans organiseert men sample sales voor modeartikelen, zoals sweaters, jassen, shirts, broeken, kleedjes en meer. Deze kleding outlets zijn perfect om je garderobe een update te geven. Maar er worden ook andere producten aangeboden. Denk maar aan juwelen (ringen, halskettingen, oorbellen…), lingerie, kookgerei en speelgoed. Er zijn dus allerhande koopjes te vinden.

Tips voor een succesvolle sample sale

  • Antwerpen, Gent, Sint-Niklaas… er zijn sample sales in heel België. Die zijn niet altijd naast de deur. Bekijk dus op voorhand hoe je naar de winkel gaat. Zo voorkom je frustrerende vertragingen.
  • Controleer de betaalmethode. Hoewel de meeste winkels elektronische betaalmethoden aanbieden, zijn er sommige sample sales waar je enkel met cash geld kan betalen.
  • Wees op tijd. Vaak is de voorraad tijdens een sample sale beperkt. Des te vroeger je bent, des te groter de keuze.
  • Tijdens sommige verkopen staan er lange wachtrijen aan de winkel, waarbij iedereen naar binnen stormt wanneer de deur eindelijk opengaat. Op dat moment wil je niet de verkeerde richting uitlopen. Leer dus de lay-out van de winkel kennen.
  • Blijf op de hoogte. Volg de sociale media kanalen van je favoriete winkels en schrijf je in voor hun nieuwsbrief. Daarnaast kan je ook op onze website een kijkje nemen voor de beste stockverkopen in de buurt.